default-header

Surveillanten

Citaat uit Functieprofielen NVE 2018:
“De surveillant is verantwoordelijk voor de afname van een examen volgens de voorgeschreven procedures.”

Surveillanten nemen in de regel digitale examens af op geselecteerde examenlocaties. In toenemende mate vraagt ook de beveiliging van de examens op digitale en procedurele wijze een hoge mate van vaardigheid van de surveillant op de examens op te starten, correct af te nemen en af te sluiten.

Examenleveranciers hebben hun eigen procedure, platform, beschermingssysteem en soms ook een eigen pakket voor het bewaken van de examenprocedures.

Bij de afname zijn surveillant en examenkandidaat voor elkaar onbekende personen. De legitimatie van de kandidaat is een belangrijk onderdeel van de examenprocedure.

Examenafname vraagt een rustige omgeving waarin de individuele examenkandidaat optimaal kan presteren. Een surveillant kan die rustige omgeving creëren door gedegen de leiding te nemen in het volledige examenproces en daarin stap voor stap de procedure af te wikkelen zonder storingen op te roepen of verstoringen te veroorzaken.

Bij klachten van kandidaten is een gedegen rapportage belangrijk en die rapportage moet een helder beeld oproepen van het exacte verloop van het examenproces.

De afstemming tussen surveillant en examencommissie vraagt aandacht in gevallen waarbij de surveillant op een locatie op afstand de examens afneemt.

 Download Factsheet Basistraining Surveillant

 Download Factsheet Onderhoudstraining Surveillant